QBAS Posted November 26, 2004 Report Posted November 26, 2004 Hi everybody!As first: Thank You Thorsten Klose !!!!!!!!(good man gave us a key for realization our dreams):)O.K.I have finished my MIDIBOX in 3 mounth!!!!(with litle change code)If somebody looking for help in Poland I`m still here. 8)QBAS Quote
lfo404 Posted February 27, 2005 Report Posted February 27, 2005 Hello, i'm from Poland... a mo?e pisa? po polsku :DOd paru tygodni zajmuj? si? budow? MIDIbox Plus z 16-oma potencjometrami. Narazie zaprojektowa?em pcb pod jdm ;)Mam pytanie: co trzeba "wypali?" na PIC'u? Najpierw boot loader'a a potem firmware, czy tylko firmware? Z góry dzi?ki za odpowied? ;DPozdrawiam Quote
QBAS Posted May 12, 2005 Author Report Posted May 12, 2005 siema siemaoczywi?cie najpierw mios_bootstrap_loader_v1_1b w ICPROG.potem mios_v1_7 poprzez MIDI w MIDI-OX. i ju? mo?na dalej po sysexie jecha? inne programy.dodam ?e potencjometry za 3 PLN s? s??be (chyba ?e masz naprawde lekko chodz?ce w tej cenie)a za te same pieni?dze mo?na mie? enkodery - no nie alpsa ale dzia?aj?ce poprawnie.ja u?y?em p?ytek uiniwersalnych ale ju? wiem ?e to pora?ka - zw?aszcza gdy przenosimy nasze modu?y z jednej obudowy do drugiej szukaj?c tej naljlepszej. no có? nie ma to jak szybki efektpowodzenia Quote
lfo404 Posted May 16, 2005 Report Posted May 16, 2005 Dzi?ki :DB?de mia? wi?cej czasu to sie biore do roboty :) Quote
QBAS Posted June 28, 2005 Author Report Posted June 28, 2005 Spoko - zach?cam, bo warto.Ja lec? ju? z trzecim sterownikiem z 48- ma enkoderami i 4 -ma ekranami.Niestety narazie bujam si? z kartonowym panelem , ale przymiezam sie do wykonania panelu za pomoca pily wlosowej i sklejki.Pozdro 8) Quote
AndAway Posted September 22, 2005 Report Posted September 22, 2005 Jakie enkodery? I gdzie za 3 zeta ;) Quote
verbel Posted January 1, 2006 Report Posted January 1, 2006 no hej chlopaki ja zamierzam zrobic kontorlera do DJ traktora pytanie mzoe ktos wie czy potencjometry powinny byc streeo czy mono czy to niema roznicy, i gdzei mozna dostac dobre, i czy potrzebuje jedynei z tego porjektu MBHP_CORE, MBHP_AIN, midi-to-com i MBHP_BURNER? bo raczej na Herkulesa DJ mnie neistac hehe :> z wykonaniem porbelow akurat niemam raczej chodzi o uzgodneinie komponentow :> moze jak ktos wie to neich sie na gg odezwie domnie : 2214982 dziekiverbel Quote
verbel Posted January 2, 2006 Report Posted January 2, 2006 aa jescze jedno ma ktos z was bagrywarke do tych mikroprocesorow? Quote
AndAway Posted January 15, 2006 Report Posted January 15, 2006 Nagrywarke sobie zrob - JDM module.Dodaj sobie wiecej przyciskow (do kontroli filtrow etc).Jestem z 3miasta, moge Ci wypalic jakby co Quote
Slawek Posted February 10, 2006 Report Posted February 10, 2006 Witam was. Na wstepie chcialbym powiedziec ze trafilem tu przypadkiem i niemam zielonego pojecia o elektronice:). Taki midi box to dla mnie zbyt odlegle plany. Chcialbym kiedys zrobic kontroler midi z 4 pokretalami i 1 lub 2 przyciskami ale to i tak zatrudne hehe. Narazie sprubuje jeszcze cos poczytac . Pozdrawiam :) Quote
mck Posted February 12, 2006 Report Posted February 12, 2006 Nagrywarke sobie zrob - JDM module.witamz tego co wiem jdm module jest przestarzaly i powinno sie uzywac PIC Burnera ze wzgledu na problemy z nowszymi PC.pozdrawiam/mck Quote
QBAS Posted March 14, 2006 Author Report Posted March 14, 2006 MI TAM JDM CHODZIL NA LUZIE (PLYTA I PROC INTEL) Quote
mck Posted March 24, 2006 Report Posted March 24, 2006 Kupi?em cz??ci.. teraz czekam na p?ytki. Mam te? dwa 8580 do sida. Równolegle b?de robi? elektroniczn? perkusje (http://edrum.info). Zamierzam korzysta? z tego pod linuxem. Robi?em ju? ma?e testy gdzie mo?na wykorzysta? midi w programach. Program do rejestracji wielo?ladowej i nie tylko -- Ardour (http://ardour.org) bezproblemowo mo?na w nim przypisa? do np. suwaka od g?o?no?ci kana?ów przycisku mute, parametry efektów i innch - komunikaty midi. Tak samo w jack-rack'u do efektów, mo?na suwaki kontrolowa? w podobny sposób. W ardour'ze wystarczy przycisn?? ctrl i klikn?? 3 przycisk myszy na suwaku. Wszystko zapowiada si? ?wietnie, nie moge si? ju? doczeka?... Pozdrawiam wszystkich. Quote
QBAS Posted March 26, 2006 Author Report Posted March 26, 2006 Dzi?ki za info - w takim razie przetestuje ten programik Ardour. :) Quote
QBAS Posted June 27, 2006 Author Report Posted June 27, 2006 Kupie SIDy i YMFy To niez?y masz plan. Kurcze ja natomiast ?udz? si? ?e podo?am ze stworzeniem wirtualnego syntezatora daj?cego mi jakie? niez?e brzmienie. Narazie przesiad?em si? na linuxa i tyle.Nawet jeszcze nie wiem która wersja jest ju? na wst?pie najlepiej dostosowana do audio (sterowniki & programy).Ale od czego jest net lub rady ?yczliwych.Niemniej daj zna? jak ju? zagra Ci Twój syntezator - w sensie czy Ci si? podoba brzmienie.Ja jako? z tych MP3 nie do ko?ca si? zajara?em - szukam czego? delikatniejszego lub z wi?kszym przesterem, g??bszymi filtrami itd. Powodzenia! Quote
AndAway Posted July 6, 2006 Report Posted July 6, 2006 Zawsze zostaja filtry zew.A 2 karty i drugi c64 juz jada :)Aha,dobra wiadomosc. Microchip wysyla sample do Polski :DTylko nie przesadzajcie z zamowieniami bo sie wkurza:) Quote
QBAS Posted July 6, 2006 Author Report Posted July 6, 2006 no tak , ale co do tych sampli MICROCHIPa to ju? chyba ju? osobom prywatnym , tylko je?li masz emaila na firm?.Wiesz co? o tych ograniczeniach czy tylko ja jestem w iluzji?chetnie bym lykn?? jakie? picki Quote
maniac Posted July 7, 2006 Report Posted July 7, 2006 Panowie,witam i od razu mam pytanie: gdzie w Polsce (najlepiej w warszawie) mo?na wykona? profesjonalny panel czo?owy ? Nie bardzo wiem, czego szuka? i ile taka przyjemno?? mo?e kosztowa? ???Pozdrawiam Quote
QBAS Posted July 7, 2006 Author Report Posted July 7, 2006 O to konkretne pytanie - ja te? ch?tnie si? dowiem , bo w?asnor?czna ?e?ba ju? tak nie cieszy, Brawo za pytanie!!ps.http://republika.pl/pcb2005/ mo?na tam zamówi? p?ytki drukowane - sprawdzi?em s? OK. Quote
AndAway Posted July 11, 2006 Report Posted July 11, 2006 Ja wyslalem na email z uczelni. Dostalem wlasnie 36 sztuk cieplutkich jeszcze PICow :) Co do panelu czolowego to ja robie tak:Kupuje samoprzylepna, biala, blyszczaca folie do drukarki atramentowej i folie samoprzylepna przezroczysta.Drukuje panel na bialej, naklejam przezroczysta i calosc naklejam na plyte z poliweglanu 3mm. Wyglada si,tylko ograniczenie mojej drukarki do A4 (no i chyba ciezko o wieksza folie).Pozdrawiam Quote
QBAS Posted July 11, 2006 Author Report Posted July 11, 2006 No tak to nie?le to za?atwi?e? z pickami. 36 to chyba Ci na troszku starczy.A co do panelu to poprostu jest to genialny pomys? - ?e te? sam nie wpad?em!!! A ja m?czy?em z linijk? - achhhh - dzi?ki Ci stary ;D Quote
edaspjt Posted August 8, 2006 Report Posted August 8, 2006 Witam.Jestem nowy.Jedyny kontroler midi jaki posiadam to Edirol PCR-50.Chcialem dokupic sobie zestaw pokretel i osobno suwakow aby obslugiwac Reasona 3.Zobaczylem ze jednak da sie takowy zrobic.Na poczatek chcialbym sie nauczyc czegos.Dlatego mysle ze taki 4 pokretelka i 4 przyciski kontorler bylby dobry.Czy moge liczyc na jakis schemacik i ewentualnie liste czesci jakie powinienem miec.bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam Quote
QBAS Posted August 8, 2006 Author Report Posted August 8, 2006 witaj edaspjt na wstepie trzeba wykona? core module - bez tego ani rusz. dalej : je?li chcesz mie? potencjometry obrotowe to do 8 mozesz pod??czy? bezpo?rednio do core module , a je?li b?dziesz chcia? mie? wi?cej - to w przysz?o?ci dorobisz sobie AIN module (do 32 potencjometrów z jednym AIN modu?em).Natomiast je?li jako pokr?te?ka rozumiesz enkodery(czyli te co si? kr?c? bez ko?ca w przciwie?stwie do potencjometrów które maj? zakres od do) to ka?dy enkoder potrzebuje 2 sygna?y, co za tym idzie robi?c modu? DIN4 masz do dyspozycji 32 sygna?y- z czego 4 enkodery zabior? 8 sygna?ów , a 4 "guziki" zabior? 4 sygna?y. tak wiec ogolnie zajmie Ci to 12 wej?? , a zostanie 20 wolnych.mo?esz zrobi? mniejszy DIN np DIN2.Ch?tnie pomog? we wszystkim - pytaj wi?c.pozdrawiam Quote
edaspjt Posted August 8, 2006 Report Posted August 8, 2006 Witam.Dziekuje za tak szybka odpowiedz.Na poczatek chcialem zlozyc cos tanim kosztem aby poznac prawidla dzialania.Moze te 8 potencjometrow tylko.interesowaly by mnie takze przyciski ale jezeli to jest rownoznaczne ze znacznym wzrostem kosztow to odpuszczam. zawsze przeciez mozna cos poprzerabiac pozniej.Czyli zostaje czysty Core module.teraz tak:Gdzie i co zamowic (wiem lamka ze mnie) i czy tam bedzie instruckcja co i jak popodlaczac.co z programowaniem czipu? czy juz jest zaprogramowany?Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts