Jump to content

Tänkte bygga en SID synth jag oxå!!


mattias
 Share

Recommended Posts

Jag undrar om det finns någon här med tips. Vad ska jag tänka på? Vilka verktyg behöver jag för lödning? Jag har aldrig pillat med något sånt här. Är det svårt?

OXÅ... Finns det någon som kan hjälpa mig att bränna bootloadern på mina kretsar??

Link to comment
Share on other sites

Du kan börja med att ta dig en titt på följande adress:

http://avi.dezines.com/mbhp/

Där kan du köpa byggsatser, kontakter mm.. Känns som att man kan handla det mesta som behövs därifrån.

Hur stor har du tänkt dig?

Du kan ju börja med endast Core- och SIDmodul.

http://www.ucapps.de/midibox_sid.html

Och sedan bygga ut den, då det är väldigt lätt att bygga vidare.

Den första jag byggde var "step A".

http://www.ucapps.de/midibox_sid_cs.html

Var inte så svårt att få ihop det, men man bör ha lite kunskap iallafall, så att allt hamnar på rätt plats.

Stressa inte, utan låt det ta den tid det tar.

Nu är jag i slutfasen med mitt andra bygge, det är alla steg men med endast 2 SIDchip i. (6581 och 8580).

Visst har man stött på endel problem och saker man inte fattar på en gång, (Då har jag frågat i forumet) men om du läser igenom allt gällande bygget (Gärna flera ggr) så får du svar på dina frågor.

Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Jag har bestält PIC:arna, 5 st gratis demo prover.

Items Ordered:

Item:  PIC18F452-I/P

Quantity:  5

Estimated Ship Date:  05/09/2005

Warehouse:  Microchip Thailand Sample Whse (FBS)

Nu måste jag bara få på Bootloadern och OS på dem. Får köpa en brännarbyggsats.

http://avi.dezines.com/mbhp/

Fick du betala tull på de grejorna? Jag beställer nog här..

http://www.mikes-elektronikseite.de/shop_englisch/index.htm.

Vad har din synt kostat dig? Bara nyfiken!

Link to comment
Share on other sites

Beställ från SmashTV.

För mig finns det inte någon annat alternativ iallafall.

Riktigt bra kort, killen e bra att ha å göra med.

Nej, det blev ingen tull.

Hmm. Har inte vågat att se över vad allt har hamnat på i pris.

NÃ¥gra tusen iallafall.

Link to comment
Share on other sites

Tog du allt från SmashTV? Han brände dina PIC:ar, eller? Hur lång tid tog det att få grejorna?

Ett par tusen låter dyrt? Var fick du SID chippen ifrån. Jag har lyckats skaka fram 2 eller kanske 3 för ca 500:-. Vad är det mer som kostar? Hur stora blir korten SID och CORE? Man måste ju skaffa någon form av låda sedan. Vore bra om man hade koll på hur mycket plats som krävs.

Strömförsörjning hur löste du det? Tranformatorn från en C 64 eller?

Link to comment
Share on other sites

Jo, det mesta kommer från Smash.

Knappar å rattar osv. beställde jag från Elfa samt från en lokal "prylnisse" som säljer komponenter.

Leveranstiden var helt OK. Tog väl ca: 1vecka eller så, känns det som.

Har ju byggt 2st. Har skrotat 3st C64or, som kostat ca: 300:- / st samt att jag har betalat frakten när dessa skickades. Displayen gick väl loss på 300:- / st alla moduler, knappar , rattar osv är inte gratis... Månag bäckar små heter det ju. Så det har dragit iväg endel i pris.

Både core och sid är ca: 83x65mm.

Har en "vanligt" ACadapter. 13,5V 1A. Får se hur det går när alla LEDs körs. Har inte kommit så långt än.

Link to comment
Share on other sites

Skapligt billiga komponenter kan du hitta på:

http://www.trimlog.se

http://www.kjell.com

Själv håller jag på för fullt med en Traktor box, ska beställa från trimlog och kjell snart faktiskt. Om du kan, undvik elfa och farnell, de är hutlöst dyra i små kvantiteter, men å andra sidan kan de ha just den där knappen eller ratten man så gärna vill ha  :)

/Wise

Link to comment
Share on other sites

Jag undrade mest vilken typ de menar. Ska den ha ändlägen eller ej? Jag är helt ny på detta med elektronik. Vad menar de med encoder?? Går det med vilka potentiometrar som helst?

Någon som tänkt ge sig på FM-synten? Eller kanske ett moog-filter?

Verkar ju finnas några synthbyggare i Sverige oxå....

Link to comment
Share on other sites

Potentiometer:

En potentiometer är en variabel analog resistor. Sån som sitter på alla stereoapparater typ. Den kan man bara vrida ett vissst antal grader, normalt ca 300 grader. Så finns det precisionspotentiometrar, flervarviga, uppåt 20 varv. Men dessa är tämligen oanvändbara i midibox byggen.

För midiboxändamål bör potentiometrarna vara märkta med 10K (ohm) linjär. Med 10K menas att hela resistansbanan i potten är 10kohm, vilket är lämpligt för dessa byggen. Får man inte tag på 10K pottar så går det med andra värden oxå, men man ska vara medveten om att tar man ett mindre värde så drar det mer ström, och det vill man inte gärna. Tar man ett större värde så är risken för "jitter", störningar högre, vilket medför fladdrande värden hela tiden. Med linjär menas att resistansen ändras linjärt över hela vridområdet, vilket är önskvärt i midibox sammanhang. Det finns logaritmiska potentiometrar oxå (isf linjära), men de ska du akta dig för. I dessa ändras resistansen logaritmiskt under vridandet. Detta är mer till för audiosammanhang då man upplever tex en volym logaritmiskt. Nog om potentiometrar nu.

Encoders:

En encoder är en digital komponent som mycket liknar en potentiometer i utseendet. Men den skilljer sig vesäntligt. Finns i uvudsak två olika typer: non-detent och detent. Detent encoders är det "klick" i när man vrider, distinkta lägen, ungefär som på de flesta scrollhjul på möss. Non-detent har således inga "klick". Mycket förenklat kan man säga att innuti encodern sitter det två knappar. När du vrider på axeln så trycks knapparna ner, först den ena sen lite efter den andra sen den första, andra etc. Vrider du åt andra hållet trycks först den andra ner, sen den första, sen andra etc. Detta genererar två pulståg som är fasförskjutna sinsemellan. Dessa pulståg kopplas in på två ingångar på ett DIN kort. Sen sköter programmvaran i PIC'en resten, känner av vilket håll du vrider. Den räknar oxå ut vilket värde som du vridit encodern till, beroende på håll och antal pulser. Man kan således "emulera" en potentiometer med en encoder. Encoders kan man vrida runt runt runt, precis som ett scrollhjul.

Potentiometrar och encoders har sina för och nackdelar. Med en potentiomerer får man en mer visuell bild/känsla av hur mycket man vridit den. Man kan ju ha en ratt med en pil och en skala. Det kan man inte med en encoder då man inte vet riktigt hur programvaran räknat ut värdet/läget på motsvarande skala. Dock har encoders den stora fördelen att om man byter funktion på den i programmvaran under körning, så behöver man ju inte vrida tillbaka den till "nolläget" som man behöver med en potentiometer, det sköter programmet automatiskt.

Till en SID eller FM ska du nog helst använda encoders (har dock ingen erfarenhet av SID/FM själv, bara det jag läst på forumet).

Själv ska jag använda potentiometrar till min Traktor Mixer box, vill ha en mer visuell bild av värden med skalor och så. dessa från trimlog är riktigt sköna potentiometrar:

http://www.trimlog.se/butik/viewproduct.asp?artnr=VRB-100M10

Ska använda ett par encoders för att bläddra i menyer, playlists etc, från elfa:

http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=2030.htm , Har dock lite problem med dem, men de känns bra när man vrider på dem. Men jag tror Smash har encoders på sin site, eller om det var Mike. De ska nog fungera utmärkt, men kolla med någon annan än mig innan du beställer.......

Hoppas inte jag babblat strunt nu bara och du blev lite klokare på det här.

Vart håller ni hus i sverige eg ? själv bor jag i Gävle.

/Henrik

Link to comment
Share on other sites

Skulle gärna bränna dina PIC'ar om jag hade möjlighet. Lyckades bränna min bootloader på högskolan jag för ett bra tag sedan, men den utrustningen har jag inte tillgång till mera. Och på jobbet kör vi med Atmel MCU....Men om du ska beställa kort så kankse det är lika bra att beställa ett programmeringskort oxå.

Annars finns det säkerligen någon annan här på forumet som kan hjälpa dig. Stigmata tror jag är från Sverige och har byggt några SID boxar om jag kommer ihåg rätt, kanske han är villig att hjälpa om han har möjlighet.

/Wise

Link to comment
Share on other sites

Mejlade Mike.. och det verkar som om han hjälper mig bränna bootloadern på mina PIC:ar, om jag beställer av honom. Jag skickar till honom han bränner och skickar tillbaka med min order. Ganska okey tycker jag. Annars kan man ju prova det här.... http://home.earthlink.net/~davesullins/software/pic18f.html

Någon som byggt moogfilter här då? Länk... http://www.euronet.nl/~rja/Emusic/Moog/

Jag skulle vilja bygga ett, eller fler. Men vi får se. Måste lära mig löda och en del annat först. Går att styra från Analog ut modulen vad jag förstår. Man kunde ju bygga en helt analog synt... Hmmm.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...